Mexico rondreis regio's Quitana Roo, Yucatan, Campeche, Tabasco en Chiapas.

Mexico is een prachtig land, bekend om zijn mooie natuur, cenotes en Mayatempels. Voor ons was het echt een bijzondere reis, omdat wij ervoor hebben gekozen om veel tijd op, om, onder, in en rondom het water door te brengen. Ben jij net als ik een echte waterrat en ga je graag zwemmen of op avontuur met een boot? Dan is een rondreis door Mexico misschien wel iets voor jou. Naast de vele wateractiviteiten hebben we tijdens onze reis alleen maar aardige en vriendelijke mensen ontmoet. Helaas wordt er in de minder bekende en minder toeristische gebieden slecht of nauwelijks Engels gesproken, maar dat betekent niet dat de Mexicanen je niet graag (in het Spaans) willen helpen.

Vooraf hebben wij veel artikelen en verhalen gelezen over de veiligheid in Mexico. Gelukkig hebben wij tijdens onze reis geen ongemakken of vervelende situaties ervaren. Misschien kwam dit doordat wij ons goed hadden ingelezen en voorbereid, of misschien valt het allemaal wel mee en horen we vooral de slechte verhalen. Wie zal het zeggen?

Op deze pagina kun je onze rondreis door Mexico lezen, met tips en aanbevelingen, maar ook wat ik voor jou anders zou doen. Als ik deze rondreis nog een keer zou maken, dan...

Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van ons reisverhaal en dat je er wat tips uit kunt halen. Misschien overtuigt het jou, of je partner, om eindelijk die langgekoesterde wens om naar Mexico te reizen in vervulling te laten gaan!

Onderaan de pagina is er ruimte voor reacties. Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit reisverslag vragen of leuke opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter. 😉

Samenvatting van de reis

We vlogen om 13:30 vanuit Frankfurt (Duitsland) naar Cancún en landden daar om 17:50 lokale tijd. Na één nacht in Cancún vertrokken we naar Holbox.

Na een paar dagen ontspannen op Holbox reisden we door naar Valladolid en daarna naar Mérida. Vanuit Mérida maakten we een dagtrip naar Celestún.

Vervolgens reden we naar Ciudad del Carmen, met een tussenstop in Campeche om het fort te bewonderen.

Vanuit Ciudad del Carmen maakten we een tussenstop in Villahermosa om de lange reis naar Chiapa de Corzo te onderbreken, waarna we verder reisden naar San Cristóbal de las Casas, Palenque en uiteindelijk het prachtige blauwe Bacalar.

Vanaf daar begonnen we aan onze terugreis naar het vliegveld, met een stop in Tulum en Ciudad del Carmen.

Quitana Roo - Cancun & Holbox

Na onze landing in Mexico haalden we onze huurauto op (tips over het huren van een auto lees je hier) en reden naar ons hotel, (Fairfield Inn & suites 5⭐), waar we één nacht verbleven in Cancún.

De volgende ochtend vertrokken we direct met de auto naar Chiquilá, waar we de auto parkeerden en de boot namen naar Holbox – een klein paradijs. Wanneer je Chiquilá binnenrijdt, laat je dan niet afleiden door de vele Mexicanen die naar je zwaaien en roepen. Al snel zul je merken dat de Mexicanen goed op de hoogte zijn van toeristische hotspots en vaak proberen je een tour, parkeerplaats of andere diensten aan te bieden. Mijn tip: doe vooraf je research online en houd je aan je plan. Als je toch besluit van je plan af te wijken, neem dan even de tijd om na te denken en te overleggen met je partner voordat je een beslissing neemt.

Eenmaal in de haven van Chiquilá aangekomen, raad ik aan om helemaal door te rijden naar het punt waar de boten vertrekken en waar je een rotonde tegenkomt. Bij de rotonde ga je driekwart rond en daar vind je een veilige parkeerplaats waar je je auto kan parkeren voor 100 Mexicaanse pesos (ongeveer 5 euro per dag). Je levert je autosleutels in, neemt je spullen mee en loopt naar de boot. Ook hier staan vriendelijke Mexicanen klaar met fietskarretjes om je koffers en jou naar de boot te brengen, maar de boot is slechts een paar minuten lopen vanaf deze parkeerplaats. Bij de boot heb je de keuze tussen twee maatschappijen die je veilig naar de overkant brengen. Mijn advies: kies de maatschappij die als eerste vertrekt, want de prijzen zijn vrijwel gelijk. Je kunt ook alvast een retourticket kopen, wat iets voordeliger is, maar je kunt ook wachten en het ticket pas op de terugweg aanschaffen.

 

Op Holbox aangekomen, kun je ervoor kiezen om te voet met je koffers naar het hotel te gaan, of je neemt een buggy-taxi die je, samen met je koffers, naar de ingang van het hotel brengt. Wij kozen voor de buggy, wat vooral in het regenseizoen, of als er net een storm is geweest, een goede keuze is. De straten van Holbox staan dan op veel plekken onder water, en lopen zonder koffer is dan al een uitdaging. De kosten voor een buggy-taxi zijn ongeveer 100-150 pesos voor twee personen.

 

Wij verbleven op Holbox in het: Holbox Dream Beach Front Hotel (5⭐, een echte aanrader als je wilt ontspannen aan het strand en ’s avonds te voet naar het 'centrum' wilt gaan voor een lekker restaurant of een strandwandeling. Wij verbleven hier twee nachten (drie dagen), maar de duur van je verblijf hangt af van wat je fijn vindt. Als je meer wilt ontspannen en vooral niets wilt doen, kun je altijd langer blijven. Op onze tweede dag maakten wij een boottour van drie uur naar de cenote Yalahau, spotten we flamingo’s, en bezochten we Punta Mosquito per boot. Hoewel je ook te voet naar Punta Mosquito kunt gaan als het water laag staat, raden wij aan een boottour te boeken die je comfortabel naar deze plek brengt. Als je tijdens het walvishaaiseizoen in Mexico bent (eind mei, begin juni tot en met september), zou ik zeker aanraden om deze bijzondere ervaring mee te pakken. Het is een dure excursie die al vroeg in de ochtend begint (06:00/07:00), maar het is absoluut de moeite waard als je het geld ervoor over hebt.

Verder biedt Holbox veel street art, leuke winkeltjes, heerlijke restaurants en mooie strandjes. Na de boottour hebben wij vooral genoten van het paradijselijke eiland, dat ervoor zorgt dat je rondreis door Mexico ontspannen begint.

Yucatan - Valladolid & Merida

Na heerlijk ontspannen te hebben op Holbox, vertrokken we vanuit de haven van Chiquilá richting Valladolid. Onderweg maakten we een tussenstop om onze ‘eerste’ cenote te bezoeken, Choj Ha. (We hadden eerder al cenote Yalahau bezocht, maar voor ons voelde dit nog niet als onze eerste echte cenote.) En wauw, wat was dit een bijzondere en unieke ervaring! Vanaf de hoofdweg rijd je een stukje over een onverharde weg, maar deze is goed begaanbaar. Uiteindelijk kom je aan op een open veld waar één Mexicaan in zijn eentje op een stoel zit te wachten.

Bij aankomst werd al snel duidelijk, ondanks dat de man geen Engels sprak, dat de entree 200 pesos per persoon was. Zonder precies te weten wat ons te wachten stond, besloten we dit avontuur aan te gaan, en we werden niet teleurgesteld.

De man begeleidde ons met zwemvesten via een trappetje naar beneden, waar we vervolgens helemaal alleen in de mooiste cenote terechtkwamen die we in Mexico hebben gezien. Misschien voelde het extra bijzonder omdat dit onze eerste echte cenote was, of misschien kwam het doordat we er helemaal alleen waren. Wie zal het zeggen?

We hebben hier heerlijk gezwommen, genoten, foto’s en video’s gemaakt en uiteindelijk nog een verfrissende douche genomen voordat we verder reden. Dit is absoluut een aanrader als je dezelfde route volgt als wij; maak hier zeker een zwemstop!

Na deze stop reden we verder naar de meest Instagram-waardige cenote van Mexico: cenote Suytun. Hoewel het een leuk bezoek was, vonden we deze cenote vrij prijzig, en in vergelijking met onze ervaring bij de vorige cenote viel deze behoorlijk tegen. Dit kwam vooral doordat cenote Suytun een speciaal aangelegd pad heeft dat naar het midden leidt, waar je een foto kunt maken onder een opening in het plafond die een beetje licht doorlaat. Toen wij er waren, was het gelukkig niet druk, maar ik kan me goed voorstellen dat het hier behoorlijk vol kan raken, vooral omdat we zelf getuige waren van meerdere fotoshoots. Iedereen wil natuurlijk die ene iconische foto maken.

Mijn advies: sla deze cenote over, kijk om je heen en kies een andere cenote die betaalbaarder en unieker is.

Ga je toch naar cenote Suytun? Dat begrijp ik! Mijn tip is om rond lunchtijd te gaan en te eten bij het restaurant van het hotel. Iets verder op het terrein staan verschillende huisjes rondom een zwembad, en aan de zijkant vind je een leuk restaurantje waar wij heerlijk hebben geluncht.

Na een dag vol cenote bezoeken arriveerden we uiteindelijk bij ons hotel in Valladolid. We verbleven hier twee nachten in Hotel Waye (5), een prettig hotel net buiten het drukke centrum, maar op loopafstand, en een ideale uitvalsbasis om Chichén Itzá te bezoeken. Het dorp zelf heeft, afgezien van het hoofdplein, niet veel te bieden, maar het is wel gezellig om er te winkelen en te dineren.

Wij hebben heerlijk gegeten bij Don Diablo Rooftop, met uitzicht op de dorpskerk. Als je net als ik van een goed stuk vlees houdt, zit je in Mexico sowieso goed. In bijna elk restaurant serveren ze heerlijke picanha, op allerlei manieren bereid. Bij dit restaurant heb ik in tijden de lekkerste picanha gegeten.

De volgende dag vertrokken we op tijd naar Chichén Itzá, zodat we om 08:00, wanneer het park opent, direct naar binnen konden. Laat je ook hier niet afschrikken door de Mexicanen die langs de weg staan te roepen en te zwaaien. Ze proberen je wederom een parkeerplek, gids of excursie aan te smeren. Rijd door tot bijna het einde en parkeer bij een Mexicaan die een iets goedkopere plek aanbiedt, of rijd helemaal door naar de officiële parkeerplaats.

Als je geen tickets van tevoren hebt geboekt, moet je bij de eerste kassa wachten. Mocht je interesse hebben in een rondleiding, kun je vlak voor de kassa een gids aanspreken om een tour te boeken. Zij kunnen ook de kaartjes voor je kopen, waardoor je de rij bij de kassa kunt overslaan. Als je zonder gids gaat, wat prima te doen is (wij hebben het ook zo gedaan), moet je wachten tot de kassa om 08:00 opent. Zorg ervoor dat je per persoon twee tickets koopt: één voor de toegang tot het park en één voor de bescherming van het erfgoed. Dit is ook het geval bij andere archeologische plekken in Mexico, zoals Palenque en Tulum. Zonder beide tickets kom je er niet in en moet je weer achteraan sluiten.

Eenmaal binnen zijn er veel duidelijke borden die je de weg wijzen, zodat je op je eigen tempo een rondje kunt lopen. Rond 10:00 arriveren de meeste tourbussen en wordt het veel drukker. Ook zijn de kraampjes dan opgebouwd, waardoor het een stuk onrustiger wordt en de plek een echte toeristische trekpleister wordt. Ga dus echt om 08:00 om nog van de rust en stilte te kunnen genieten op deze bijzondere locatie. Wij deden ongeveer twee uur over het hele rondje.

Na rondgelopen te hebben in de hitte van Chichén Itzá, vonden we het tijd voor wat verkoeling. Veel mensen bezoeken de cenotes in de buurt van Chichén Itzá, maar deze zijn vaak erg druk omdat iedereen daarheen gaat. Wij kozen daarom voor cenote Oxman, die ook dicht bij ons hotel in Valladolid ligt. Deze cenote vonden we net zo prachtig als onze eerste, Choj Ha, maar op een andere manier uniek.

Door deze twee bijzondere cenote-ervaringen werden we de rest van de reis heel selectief in welke cenotes we wilden bezoeken. Dit zijn echt luxeproblemen die je op reis kunt hebben!

Bij cenote Oxman is er ook een fijn restaurant waar je heerlijk kunt lunchen en ontspannen bij het zwembad, voordat je terugrijdt naar je hotel in Valladolid.

Vanuit Valladolid rijden we verder naar Mérida, met twee tussenstops: eerst in Uayma om de prachtige rode kerk te bezichtigen en vervolgens in Izamal om het hele dorp te verkennen. In Uayma is het een kwestie van even uitstappen en weer instappen, omdat er verder niet veel te doen is. Izamal daarentegen is toeristischer, waardoor je hier echt een rondje kunt lopen en wat winkeltjes kunt bekijken. Omdat we nog moesten tanken, hebben we hier niet geluncht. We hebben namelijk een voordelige lunchoptie ontdekt bij de tankstations in Mexico. Tankstations met een GoMart hebben een broodje genaamd Chicken Bake: een heerlijk gevuld broodje met kip en kaas, en het deeg is verrijkt met kruiden en kaas. Echt een aanrader om te proberen! Het is ideaal om zo’n broodje te halen tijdens het tanken, wat drinken in te slaan, en snel je weg weer te vervolgen.

Na deze dag kwamen we aan bij ons hotel in Mérida, waar we twee nachten verbleven. Hoewel we ons enorm hebben vermaakt in Mérida, is dit een plaats die ik zou overslaan als je minder tijd hebt voor een rondreis door Mexico. In Mérida zelf vonden wij weinig te beleven, en we hebben vanuit daar een dagtrip gemaakt naar Celestún. In Celestún is, afgezien van een boottocht door de mangroves en het strand, ook weinig te doen. De boottocht viel ons wat tegen, omdat we al flamingo’s hadden gezien op Holbox. Als je Holbox niet hebt bezocht, is Celestún zeker de moeite waard, omdat je hier nog meer flamingo’s van dichterbij kunt zien dan op Holbox. Verder is het een leuke boottocht, maar je ziet weinig nieuws. Bovendien worden de prijzen per boot berekend. Als je maar met z'n tweeën bent, kan het behoorlijk prijzig zijn. Je kunt ervoor kiezen om te wachten tot er een ander stel of gezin komt dat de boot met je wil delen, of je hebt pech en betaalt het volledige bedrag.

Naast de boottocht kun je wel heerlijk ontspannen op het strand van Celestún, waar je leuke strandtenten vindt, helderblauw water, en heerlijke lunch- en drankopties.

Als je Mérida en dus ook Celestún liever overslaat (je mist dan ook Uxmal, maar omdat je later in de reis nog voldoende tempels zult bezichtigen, zou ik dat zelf niet zo erg vinden), zou ik overwegen om een binnenlandse vlucht van Cancún naar Tuxtla Gutiérrez te nemen. Vanaf daar is het nog maar een uur rijden naar San Cristóbal de las Casas. Vanuit San Cristóbal kun je prima uitstapjes maken naar alle bezienswaardigheden die wij hebben gezien. Je slaat dan de regio Campeche, de stad Campeche, Villahermosa, en Uxmal over, maar naar onze mening mis je daar niet veel van essentieel belang. Uxmal zou ik niet als een gemis beschouwen, omdat je later in de reis (volgens onze route) nog meer tempels gaat zien, en ik zou eerder Calakmul aanraden op weg van Palenque naar Bacalar. Over veel van bovenstaande lees je later meer...

 

Campeche - Ciudad del Carmen

Nadat we Mérida hadden verlaten, reden we via Campeche om daar een tussenstop te maken en het fort van Campeche te bewonderen. Onderweg rijd je een prachtige route langs de zee en kun je ook zeker onderweg even stoppen om ergens een hapje te eten of te zwemmen. Verder is er in zowel Campeche als Ciudad del Carmen weinig tot niets te beleven. Daarom hebben we ervoor gekozen om na een paar intensieve dagen, en met het vooruitzicht op nog meer intensieve dagen, twee nachten in Ciudad del Carmen te verblijven in het heerlijke hotel Hyatt Place Ciudad del Carmen. Hier konden we bij het zwembad even uitrusten en opladen voor de komende dagen.

Naast het hotel ligt een restaurant waar we twee avonden heerlijk hebben gegeten, waardoor we echt even konden ontspannen en nieuwe energie opdoen voordat we verder reisden naar onze volgende bestemming: Villahermosa.

Zoals hierboven al te lezen is, zijn Campeche, Ciudad del Carmen en Villahermosa vooral tussenstops om de lange afstanden te overbruggen. Een binnenlandse vlucht is dan ook zeker aan te raden, mocht je budget dat toelaten.

Achteraf gezien hadden we beter meteen vanuit Ciudad del Carmen kunnen doorrijden naar Chiapa de Corzo, daar een goed hotel kunnen zoeken en een paar dagen kunnen blijven. Dit is een tip die ik zeker zou overwegen. Als je het ziet zitten om vanuit Ciudad del Carmen ongeveer 6,5 uur te rijden, zou ik Villahermosa overslaan. Hoewel het een lange afstand is, kan een extra nacht in Villahermosa wel prettig zijn. De keuze is dus persoonlijk en je moet vooral doen wat bij jou/jullie past!

Tabasco - Villahermosa

Villahermosa is echter niet toeristisch, en we voelden ons daar niet helemaal op ons gemak. Een fijn hotel met winkelcentrum voor de deur waardoor je verschillende dineropties had, voor ons een uitkomst, zodat we de volgende dag weer verder konden reizen. We verbleven in het Fairfield Inn & Suites by Marriott, wat een prima keuze was voor een korte overnachting.

Chiapas - Chiapa de Corzo, San Cristobal de las Cascas & Palenque

Vanuit Villahermosa vertrokken we naar Chiapa de Corzo. Als ik deze reis opnieuw zou maken of je een goede tip mag geven, zou ik aanraden om een goed hotel te zoeken in Chiapa de Corzo. Als je liever koelere dagen hebt, is San Cristóbal de las Casas een betere keuze (de warmste dag van het jaar is hier 25 graden). Vanuit beide plaatsen kun je uitstapjes maken naar onder andere de watervallen en de canyon. Het is waarschijnlijk rustgevender om meerdere nachten op één plek te verblijven dan, zoals wij, slechts één nacht in Chiapa de Corzo te slapen. Wij verbleven in een niet zo prettig hotel, deels omdat we al erg luxe hadden geslapen. Het bed was klein, de voorzieningen primitief, er was geen kluis en er zat een flinke kier onder de deur. Toch was het hotel verder prima, met parkeergelegenheid op het terrein en een goed ontbijt. Mocht je het overwegen, het hotel heet Capital O Los Angeles (3⭐). Wij verbleven twee nachten in San Cristóbal, in hotel Villa Mercedes (4⭐)  , dat onder een keten valt. Het hotel is wel een franchise, waardoor het wat minder luxe is, maar we merkten daar weinig van. We hadden een mooie, ruime kamer. Er waren slechte recensies over het ontbreken van airconditioning, maar eerlijk gezegd is dat bij temperaturen van maximaal 25 graden niet nodig. Het hotel heeft geen zwembad, maar biedt wel heerlijke diner- en ontbijtopties. Afhankelijk van wat je prettig vindt qua overnachting, heb ik hieronder een overzicht gemaakt van de activiteiten die wij hebben ondernomen in de omgeving.

 

Cañón Río La Venta, Cascada El Aguacero - Canyon en Waterval (halve dag)
Onze eerste stop onderweg van Villahermosa naar Chiapa de Corzo was deze canyon en waterval. Door de hitte is de afdaling, en vooral de klim terug naar boven, best pittig. Het zijn veel trappen, dus als je moeite hebt met traplopen is dit een uitdaging. Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt en goed geluncht hebt om flauwvallen te voorkomen. Bijna beneden moet je links langs een grote rots om bij de waterval te komen. Dit is geen pad meer, maar klimmen en klauteren door de natuur. Als je niet linksaf gaat, maar rechtdoor loopt, kom je bij de rivier uit met een prachtig uitzicht over de canyon en de rivier. LET OP: zwemmen is hier verboden vanwege de sterke stroming, dat mag alleen bij de waterval. We betaalden hier ongeveer 200 pesos voor toegang. Er is een toiletgebouw met omkleedruimtes en een klein restaurant.

 

Chiapa de Corzo (het dorp zelf, 1/2 uur)
Chiapa de Corzo is een prachtig klein Mexicaans dorp met een mooi plein in het hart van het dorp. Dit plein en de omliggende winkeltjes zijn zeker een bezoek waard. Via een straat vanaf het plein kun je naar de rivier lopen. Hier vind je veel restaurants die gericht zijn op toeristen, omdat na een excursie door de canyon bijna alle boten hier aanmeren.

 

Cascada El Chiflón (halve of hele dag)
Officieel heet het Centro Ecoturístico Cascadas El Chiflón, een natuurpark waar je maar liefst zeven watervallen kunt bewonderen. De meeste mensen lopen tot aan de vijfde waterval, El Chiflón, omdat dit de hoogste waterval is en al van een afstand zichtbaar is. Het park is prachtig, met onderweg veel watervallen waar je kunt stoppen voor foto's of een hapje. De weg omhoog heeft veel trappen, afgewisseld met vlakke stukken. Het is een toeristische aangelegenheid met veel eet- en drinkkraampjes langs de route, waardoor de klim goed te doen is. Je kunt ook ziplinen over de watervallen, wat een unieke ervaring is!

Bij de vijfde waterval, El Chiflón, kun je nog verder omhoog lopen naar een platform waar je letterlijk gedoucht wordt door de waterval. Neem een GoPro mee en, als je lenzen draagt zoals ik, een duikbril om je lenzen op hun plek te houden. Het voelt echt alsof je op een uniek stukje aarde bent, waar je alles even vergeet en geniet van het frisse bergwater. Als je geluk hebt, kun je net als ik even helemaal alleen op het platform staan. Dat is een unieke ervaring!

 

Sumidero Canyon (hele dag)
Deze excursie hebben we rechtstreeks geboekt via ons hotel in San Cristóbal en kostte ongeveer 30 euro per persoon. Het was het helemaal waard. Je wordt opgehaald bij het hotel en rijdt door de bergpas naar Chiapa de Corzo, waar je onderweg een prachtig uitzicht hebt en misschien wel door de wolken rijdt. Vervolgens ga je omhoog naar de uitkijkpunten, waar je tijd krijgt om te plassen, eten, en foto's te maken. Zorg dat je bij het boeken van een tour minimaal één uitkijkpunt inbegrepen hebt; bij onze tour hadden we er twee. Daarna rijd je het nationaal park uit naar beneden, waar je op een boot wordt gezet voor een tocht door de canyon. Net voordat de tour begint, kun je eten en drinken kopen bij een bar op het water, maar dat zorgt voor veel afval in het water, wat zonde is op zo'n mooie plek. De gids vertelt veel over de canyon, stopt op verschillende plekken voor foto's, en als je geluk hebt, zie je krokodillen. De tour eindigt in Chiapa de Corzo, waar je kunt eten en winkelen. Als dit voldoende is, hoef je niet nog een extra daguitstap naar Chiapa de Corzo te maken, omdat je dan al genoeg tijd hebt om het dorp te verkennen.

 

Activiteiten die ik wel heb gevonden, maar helaas niet heb bezocht:

Cañón Río La Venta, Cascada El Aguacero

Chiapa de Corzo

Cascada El Chiflón

Cascada El Chiflón

Sumidero Canyon - boottour

Sumidero Canyon - uitkijkpunt

Palenque

Vanuit San Cristóbal vertrokken we uiteindelijk naar Palenque. Omdat de gebruikelijke route was afgesloten, hebben we een bergpas genomen die ik echt niet kan aanbevelen. De reguliere route staat aangegeven op de kaart, maar ik kan je helaas niet precies vertellen hoe die verloopt. Volgens mijn informatie is deze route goed te doen, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen om terug te rijden en via Villahermosa te gaan. Als je geen avonturier bent, is dat waarschijnlijk de betere keuze, en kun je je route daarop aanpassen.

Hieronder vind je een kaart met de route die je WEL moet nemen, en een alternatieve route van 5 uur en 7 minuten die je NIET moet nemen. Wil je weten waarom niet? Die route bevat een bergpas, onverharde wegen, geen mobiel bereik, geen dorpen in de buurt, en steile wegen.

Aangekomen in Palenque verbleven we in een prachtig hotel met ruime kamers, een heerlijk zwembad, een goed restaurant, vriendelijk personeel en op een korte afstand van de tempels van Palenque. We verbleven twee nachten in Hotel Villa Mercedes Palenque (5⭐), waar we genoten van het mooie weer en het zwembad. Op onze volledige dag in Palenque bezochten we de tempels met de auto.

Je rijdt naar de ingang, maar onderweg moet je bij het eerste plein, waar ook touringcars staan, twee entreebewijzen kopen. Er zijn veel Mexicanen die je willen helpen met uitleg, maar het wijst zich vanzelf. Eventueel kun je hier ook een tour boeken of zelf op ontdekking gaan. Met je twee tickets per persoon rijd je verder naar boven en kun je in een bocht je auto parkeren bij een Mexicaan voor 100 pesos. Het schijnt een mooie wandeling te zijn, maar met de hitte is de auto een prettige optie.

Zorg ervoor dat je, net als wij, rond 8:00 of 8:30 bij de ingang van het park bent, zodat je het park bijna voor jezelf hebt. Dit park is kleiner dan Chichén Itzá en je hebt het in ongeveer een uur wel gezien. Het leuke aan dit park is dat het midden in de jungle ligt, je een tempel kunt betreden en op meerdere tempels mag klimmen. Ook zijn er genoeg Mexicanen in het park die allerlei leuke souvenirs verkopen. Tegen de tijd dat je het park helemaal hebt gezien, beginnen de eerste tourbussen aan te komen en kun jij afkoelen bij de waterval Cascada de Roberto Barrios.

Deze waterval heeft vijf terrassen en dus vijf watervallen die je kunt verkennen. Bij bijna elke waterval kun je heerlijk zwemmen, dus kies de plek waar jij je het prettigst voelt. Zorg dat je wat te eten en drinken bij je hebt en geniet van deze prachtige natuur. Onderweg naar de waterval zijn er genoeg winkeltjes waar je eten, drinken en souvenirs kunt kopen, maar bij de waterval zelf is er geen aanbod meer. Na een verfrissende duik en volop genoten te hebben, kun je weer terug naar het hotel om daar verder te ontspannen bij het zwembad of wellicht Palenque zelf te verkennen.

Quintana Roo - Bacalar, Tulum & Playa del Carmen

Uiteindelijk rijd je de langste afstand van Palenque naar Bacalar. Hoewel dit een lange rit is, is dit wel een hele gangbare weg en gemiddeld voor de wegen die je zult treffen tijdens je rondreis door Mexico. Onderweg is er weinig tot niks te zien maar om de route naar Bacalar wat korter te maken kun je kiezen om 1 overnachting te boeken in de omgeving van Calakmul (tempel). Wij vonden dat we al genoeg tempels hadden gezien en wisten dat we in Tulum ook nog een tempel gingen bezoeken dus hebben deze overgeslagen. Vanaf Palenque naar een hotel in de omgeving van Calakmul is het ongeveer 5 uur rijden. En als je vanuit Palenque meteen naar Bacalar rijd is het ongeveer 8 uur rijden. Ieder zijn ding maak daar vooral je eigen keuzes in :)

In Bacalar verbleven we in het Zensus Eco Boutique Hotel (5⭐), dat iets buiten het centrum ligt (enige nadeel is dat ze geen kluis hebben, wij hebben net zoals heel de reis overal onze koffers iedere dag op slot gedaan maar deze mevrouw, Laura, doet volgens mij nog geen vlieg kwaat ;)). Hierdoor moesten we 's avonds met de auto naar het centrum, maar dit had ook zijn voordelen. Recht tegenover ons hotel bevond zich namelijk een boottourorganisatie: DayTour Bacalar. We verbleven twee nachten in Bacalar en hebben op onze volledige dag een boottour van drie uur bij hen geboekt. Tijdens deze drie uur hebben we de hoogtepunten van het meer verkend, aangezien we voor een zeiltour hadden gekozen. Het was een leuke ervaring, vooral als je nog nooit eerder hebt gezeild. We kozen voor de boottour van 8 uur 's ochtends, wat betekende dat we om 11 uur weer terug waren bij de opstapplaats en nog voldoende tijd hadden voor de volgende activiteit (en we slechts met 4 mensen op de boot zaten).

Na een korte stop bij het hotel om naar de wc te gaan en wat spullen op te halen, reden we met de auto naar Los Rápidos. Hier bevindt zich een natuurlijke stroomversnelling waar je met behulp van een zwemvest heerlijk kunt drijven en snorkelen. Hoewel er niet veel te zien is tijdens het snorkelen, was het toch een erg leuke ervaring. Er zwemmen wat vissen rond en we hebben wel vijf keer met de stroom meegedreven.

Ondanks enkele negatieve recensies hebben wij daar weinig van gemerkt. Mijn tip is om rond lunchtijd naar Los Rápidos te gaan, zodat je niet verplicht wordt om iets te bestellen als je dat niet wilt. Wij hebben daar echt lekker geluncht, wat gedronken en heerlijk gezwommen. De kluisjes zijn goed geregeld en wij hebben geen problemen ondervonden met ongeduldig personeel. Dus als het je leuk lijkt, combineer dan een boottour in de ochtend met een bezoek aan Los Rápidos, en ga er vooral van genieten.

's Avonds kun je in het centrum het fort tot 19:00 uur bezoeken, lekker winkelen en dineren. Op het plein naast het fort is er volgens mij elke avond een marktje waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Na Bacalar reden we door naar Tulum. Omdat de afstand tussen Bacalar en Tulum kort is, besloten we dezelfde dag nog de ruïnes te bezoeken. De ruïnes van Tulum zijn bijzonder vanwege hun ligging aan zee, waardoor dit tijdens de 17e eeuw een belangrijke handelsplek was. Tulum vormde de verbinding tussen land en zee. Het is een indrukwekkend gezicht om de tempels te zien langs de prachtige blauwe zee en palmbomen. Hoewel het terrein niet erg groot of bijzonder is, is het zeker een bezoekje waard.

Praktisch gezien moet je ook hier weer twee tickets kopen om naar binnen te kunnen. Let op: je mag geen plastic flessen meenemen. Zorg er dus voor dat je een RVS-fles of blikjes bij je hebt (wij hadden de indruk dat blikjes wel waren toegestaan). Als je vooraf goed drinkt, ben je binnen ongeveer een uur wel klaar met het bezoek, aangezien het terrein niet zo groot is. Buiten het park vind je veel winkeltjes waar je drankjes en souvenirs kunt kopen. Je kunt er ook voor kiezen om in het park naar beneden te lopen en te gaan zwemmen op het strand onder de tempels. Afhankelijk van de ruigheid van de zee zijn sommige stranden wel of niet open voor zwemmers.

Na ons bezoek gingen we terug naar ons hotel, Kasa Kuyun. Dit was een heerlijk hotel waar alles perfect was, behalve het ontbijt. We kregen geen keuzemogelijkheden en werden alleen voorzien van fruit, een beetje yoghurt en twee gebakken eieren. Ik had het idee dat dit vooral kwam doordat de medewerker niet goed Engels sprak en het daardoor wat eenvoudig hield. We hebben deze feedback gegeven en de eigenaar liet weten dat er wel degelijk een keuzemenu hoort te zijn. Misschien hadden wij gewoon pech, maar het is zeker geen reden om dit hotel niet te boeken. We verbleven hier slechts één nacht, waarna we onze reis vervolgden.

Oh, en dit hotel had ook een prachtige rooftopbar met zwembad, waar we 's avonds heerlijk hebben gegeten—dus dat is zeker een pluspunt!

Vanuit Tulum kun je veel verschillende cenotes bezoeken, maar omdat wij al behoorlijk verwend waren, kozen we ervoor om alleen de Dos Ojos cenote te bezoeken. Ik had gelezen dat hier schildpadden zouden zwemmen, maar helaas hebben we er geen gezien. Dit geeft me echter een nieuwe droom: mijn duikbrevet halen en terugkeren naar Mexico. In deze cenote kun je namelijk helemaal onder de rotsen door duiken—een supergave ervaring! Dus, er zijn weer nieuwe doelen om na te streven.

Dos Ojos is een prachtige cenote die zeker een bezoek waard is, maar als je net zo verwend bent als wij, maak je misschien andere keuzes.

Na onze stop reden we verder naar Akumal Beach, waar ik een langgekoesterde droom kon vervullen: zwemmen met schildpadden! En het is gelukt. Bij het binnenrijden van het dorp moet je gewoon doorrijden tot je een parkeerplaats of een Mexicaan vindt die je een goed gevoel geeft (het liefst zo ver mogelijk naar achteren), en daar parkeer je je auto.

Bij het parkeren wordt je meteen een tour aangeboden, en die moet je ook echt nemen. Wij betaalden 600 pesos per persoon, wat achteraf bleek een vrij gemiddelde prijs te zijn. Je kunt dit natuurgebied namelijk niet betreden zonder gids, omdat het een beschermd gebied is. De tour omvat meestal een zwemvest, een gids, kluisjes en douches—alles is dus goed geregeld. Voor 100 pesos per persoon extra konden we ook een privétour boeken, maar omdat er niemand anders was, kregen we voor de standaardprijs al een privétour.

Met je snorkeluitrusting zwem je achter je gids aan en beleef je een van de meest bijzondere ervaringen van je leven: het zien van deze prachtige dieren van zo dichtbij. Helaas kan ik nog geen video's op mijn site delen, maar bekijk zeker mijn Instagram en TikTok voor beelden van dit onvergetelijke avontuur.

Aan het einde van de tour maakte onze gids nog een foto van ons, en we hebben heerlijk geluncht op het strand. Het enige nadeel is dat het er erg toeristisch is, maar dat is de prijs die je betaalt voor zo’n unieke ervaring. Ik ben blij dat ze de schildpadden hier zo goed beschermen—daar kunnen veel andere landen nog wat van leren.

Bekijk de filmpjes van ons schilpadden avontuur hier:

Na deze prachtige ervaring reden we door naar het laatste hotel van onze reis: Magic Blue Spa Boutique Hotel (5) in Playa del Carmen. Hier hebben we echt even ontspannen en verder niets ondernomen, behalve 's avonds twijfelen over waar we gingen eten. Playa del Carmen is enorm toeristisch, met een hoofdstraat vol winkels en restaurants. Het is heerlijk om hier doorheen te wandelen en zo je prachtige reis door Mexico af te sluiten.

Hoewel je tijdens je reis overal goedkoop hebt kunnen eten en drinken, is dat hier wel anders. Maar met al die mooie herinneringen op zak, maakt dat jou vast niet meer uit, toch?

Heb je na het lezen van deze reis vragen, opmerkingen, of iets anders dat je wilt delen? Laat het hieronder weten in de reacties, en ik reageer zo snel mogelijk om je te helpen bij het plannen van jouw droomreis door Mexico!

Niet twijfelen—ga naar Mexico!

Nunca se llega tarde a aquella que está destinado a vivirse!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.